Hur viktigt är en säker miljö vid matlagning?

Restaurangkök

För inte så länge sedan skedde en olycka i köket som motiverade till detta inlägg. Olyckan gällde en brännskada. Inget allt för allvarligt och tack vare den säkra miljön matlagningen skedde i så kunde olyckan avvärjas och händelsen behövde inte bli allvarligare än den var.

Det som skedde var att stekpannan kocken stekte maten i stekte lite för våldsamt. Oljan som fanns i stekpannan tog sig ur pannan och lade sig på kockens hand. Sensationen var så överraskande att kocken ryckte till, och råkade dra i stekpannan vilket ledde till att mer olja flög ur stekpannan och landade på kockens hand. Man hörde ett skrik ur köket och några sekunder därefter var kockens hand röd och brännskadan var allvarlig.

Som tur var hade vi kylsprej i köket, redo att kyla ned kockens hand och motverka brännskadan innan den blev allvarligare.

Några sekunder efter att vi kylde ned kockens hand så var smärtan borta, den röda färgen borta och kocken kände inte brännskadan längre. Snabbt, smidigt och effektivt!

Den första frågan man ställde sig var vad som kunde ha hänt, hade kylsprejen inte varit så nära tillhands.

Var alltid redo för det värsta

Det skadar inte att ha en första-hjälpen låda i köket. Köket är en miljö där mycket värme, hetta och mer uppstår. Att därmed vara redo för det värsta och ha första hjälpen redo nära till hands om något skulle ske är oerhört viktigt. En första-hjälpen låda tar ingen plats i köket och man kan enkelt ställa den i ett skafferi, förvar eller helt enkelt i ett annat rum nära köket.

Första-hjälpen lådor brukar innehålla allt ifrån plåster till kylsprej, bandage och alkohol. Man vet aldrig vad man kan komma att behöva i akuta situationer och att därmed ha allting på plats kan vara avgörande.

Första-hjälpen lådor kostar inte mycket alls

Det är bra att vårt samhälle vet av vikten av hälsa och vikten av att motverka eventuella skador. Av den anledningen kan man hitta första-hjälpen lådor att köpa i nästan var och varannan livsmedelsbutik. Hittar man inte det man söker i närmaste ICA Maxi eller Coop kan man alltid besöka ett apotek som finns runt nästan varje hörn.

Lådorna kostar inte mycket alls. Oftast brukar det handla om några hundralappar och därefter har man allting nära tillhands om något skulle ske. Ens hälsa kan man inte sätta ett pris på utan det är viktigt att spendera denna summa pengar för att säkerställa så att inget allvarligt sker i köket.

Du kan hitta första-hjälpen lådor att köpa här. Det finns också andra alternativ för den som orkar söka. Besök helt enkelt Google och sök efter första-hjälpen låda så kommer en massa olika alternativ att dyka upp som du kan överväga köpa och bläddra bland.

Alternativa sätt att skydda sig mot eventuella skador

Det finns många olika alternativa sätt att skydda sig mot eventuella skador i köket.

Ett sätt är det nya och oerhört populära CBD-alternativet, som är en kräm som man kan applicera på skador och smärtor för att lindra dessa.

CBD är ett relativt nytt läkemedel och är inget man bör förlita sig på, dock. Det är mer avsett för mindre skador som man önskar lindra snabbt och effektivt. För allvarligare skador som brännskador och andra smärtor bör man använda sig utav testade och fungerande läkemedel och man bör inte ta några risker alls.

Det är alltid bra att ha allting nära tillhands då man aldrig vet som kan komma att behövas när.